Wat is onrustig slapen? Oorzaken en oplossingen

Onrustig slapen is heel storend en stressvol. Na een nacht onrustig slapen ben je vaak wakker geweest en word je erg vermoeid wakker.

Het kan zijn dat je veel woelt en gewoon niet stil kan liggen om in slaap te vallen. [1]

Soms hebben onrustige slapers zelfs het idee dat ze de hele nacht hebben wakker gelegen. Als je een aantal nachten achter elkaar onrustig slaapt kan het zijn dat je nóg moeilijker in slaap kunt komen omdat je je zorgen gaat maken over in slaap vallen en blijven.

In dit artikel ontdek je wat de oorzaken van onrustig slapen kunnen zijn en nog belangrijker, hoe je er weer vanaf komt! Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt ondernemen om je nachtrust te verbeteren.

Kom je er ooit nog vanaf?

Iedereen heeft wel eens perioden waarin ze onrustige nachten beleven, dit is op zich heel normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. In veel gevallen is er zelfs geen directe oorzaak aan te wijzen voor de plotselinge onrust die iemand ’s nachts ervaart.

Ook kan je circadische of slaap- en waakritme veranderen, bijvoorbeeld doordat je ’s nachts lang wakker ligt, tegen de ochtend in slaap valt en pas laat in de ochtend weer ontwaakt. [3]

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Oorzaken onrustig slapen

Hier zullen we de meest voorkomende oorzaken van slecht of onrustig slapen noemen.

1. Slecht slapen door stress

slecht slapen door stress

De belangrijkste oorzaak van slecht of onrustig slapen tegenwoordig is stress. Iedereen ervaart in meer of mindere mate stress, maar in de huidige maatschappij ligt te veel stress overal op de loer.

Financiële zorgen, burn-out-achtige klachten door het werk of gezin en andere soorten angsten en zorgen zorgen voor gepieker en houden je ’s nachts wakker.

Gepieker kan overgaan in gepieker over het slechte slapen zelf, wat averechts werkt. Het is frustrerend, beangstigend en stressvol als je het later en later ziet worden en de tijd die je nog kan slapen voor je weer op moet korter en korter.

Mensen die erg gestrest zijn hebben vaak ook last van tandenknarsen tijdens de slaap. [4]

Naast het laten aanmeten van een bitje om schade aan je gebit te voorkomen is het dus ook slim om te proberen je stressgevoelens te verminderen.

2. Ongezonde voeding

ongezonde voeding

Wanneer je net een grote maaltijd hebt gegeten voor je gaat slapen kun je onrustiger slapen. Je spijsvertering draait immers overuren om alle calorieën te verwerken, daardoor kan je lichaam niet echt in de ruststand komen. [5]

Ook kan je na een grote maaltijd soms erg last krijgen van brandend maagzuur, wat erg oncomfortabel aanvoelt en je minder goed kunt ontspannen.

Gaan slapen met een hongergevoel werkt activerend voor het lichaam. Je kunt vaker bewust wakker worden omdat je trek hebt. Je lichaam krijgt de hele nacht vanuit een oer-instinct het signaal dat je moet opstaan om eten te gaan zoeken.

Daarnaast verhogen zowel een volle als een lege maag de kans op het ervaren van nachtmerries en heftige dromen. [6]

Verder kun je door het eten van voedsel dat veel histaminen bevat onrustiger slapen.

Histaminen zijn allergene stoffen die in grote hoeveelheden in je hersenen een paniekreactie op kunnen roepen, waardoor je met een zeer wakker gevoel in bed ligt.

Bekende voedselsoorten die rijk aan histaminen zijn zijn bijvoorbeeld kaas, wijn, nootjes en chocolade. [7]

3. De invloed van alcohol op je slaap

slapen en alcohol

Het nuttigen van alcohol laat op de avond beïnvloedt je slaap vergaand. Je slaapt misschien sneller in, maar de kwaliteit van de slaap die je krijgt is een stuk minder herstellend.

Je lichaam kan niet goed uitrusten doordat het druk bezig is de alcohol af te breken.

Wanneer de alcohol verwerkt en uit je systeem is heeft dat een activerende werking op je lichaam en geest. Meestal ga je rond die tijd meer tijd spenderen in de REM-slaap waarin je van nature al gemakkelijk wakker wordt.

Het gevolg is dat je vaker kort wakker bent, vroeger wakker wordt en de slaapcyclus niet goed af kan maken.

’s Ochtends word je minder uitgerust wakker en je hebt mogelijk zelfs een kater. Lees meer over de gevolgen en effecten van alcohol op de slaap.

4. Teveel cafeïne

cafeïne slapen

Cafeïne is één van de grootste boosdoeners waarom mensen slechter slapen.

In Europa en Noord-Amerika worden dagelijks gigantische hoeveelheden koffie en energydrink weggetikt.

’s Ochtends drinken mensen koffie om zich wakkerder te voelen omdat ze, ironisch genoeg, slecht slapen. Ook na het eten nuttigen we graag nog een kop koffie.

De cafeïne in een kop koffie doet er echter 6 uur over om te halveren en tot die tijd blijft de cafeïne je systeem activeren. Iemand die om 20.00 nog een kop koffie op heeft lukt het mogelijk rond 02.00 ’s nachts pas om in slaap te vallen. [8]

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

5. Slecht slaapritme

Ook een grote boosdoener is een verstoord slaapritme.

Met een verstoord slaapritme bedoelen we mensen die niet tussen ongeveer 22.00 en 09.00 slapen.

Ook een onregelmatig ritme, als je bijvoorbeeld wel eens nachtdiensten draait of simpelweg uitslaapt in het weekend, schopt je slaapritme in de war.[9]

6. Temperatuur slaapkamer

In de hete Hollandse zomer slapen mensen vaak licht en onrustig.

Je lichaam heeft een ideale omgevingstemperatuur nodig om in slaap te vallen en de temperaturen zijn soms zo hoog dat het je lichaam simpelweg niet (goed) lukt om in slaap te vallen.

Erge warmte zorgt ervoor dat je onrustiger slaapt in je REM-slaap en in die fase vaker wakker wordt en dan weer moeilijker in slaap komen.

Is het te warm op je kamer? Kijk dan eens naar een mobiele airco!

7. Veroudering

Het natuurlijke proces van veroudering verandert je slaapgewoonten en je slaapbehoeften.

Tot de puberteit neemt de hoeveelheid diepe slaap toe en vanaf de puberteit neemt de hoeveelheid diepe slaap juist weer af. Deze afname zet door tot iemand overlijdt.

Oudere mensen spenderen dus van nature een stuk minder in diepe slaap en meer in de lichte en REM-slaap, waarbij zij ’s nachts vaker ontwaken.

Oplossing: Verbeter je nachtrust

Voordat je wanhopig naar de huisarts vertrekt kun je er in ieder geval voor proberen te zorgen dat je er zelf zoveel mogelijk aan hebt gedaan om goed te slapen.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

1. Slaaphygiëne en slaapritueel

Met slaaphygiëne wordt gedoeld op hoe slaapbevorderend je je gedraagt voor je naar bed gaat.

De slaaphygiëne bestaat uit meerdere aspecten. Als je al deze maatregelen doorvoert in je eigen slaapritueel en -ritme is de kans groot dat je nachtrust binnen een paar weken sterk verbetert.

2. Slaapritme

Het belangrijkste aspect van de slaaphygiëne is het hebben van een vast slaapritme. Je biologische klok heeft daar veel baat bij.

Als je iedere dag om ongeveer dezelfde tijd gaat slapen, word je ook iedere avond rond dezelfde tijd moe en slaap je gemakkelijker in.

In het weekend later naar bed en langer uitslapen heeft nadelige invloed op je slaapritme.

Zondagavond kom je moeilijker in slaap, je slaapt mogelijk onrustiger en je begint je werkweek al met een lichte (of zware) energieke achterstand.

Op woensdag of donderdag ben je net weer aan je doordeweekse ritme gewend en dan is het vrijdag en begint het afwijkende ritme weer opnieuw.[10]

Het beste is om iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s ochtends om dezelfde tijd op te staan, met maximaal een half uur verschil, vroeger of later.

Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste aanpassingen die je zelf kunt maken, maar het kost wel wat toewijding.

Op tijd gaan slapen is voor veel mensen tegenwoordig een behoorlijke opgave, er zijn zoveel spannende dingen die je kunt doen in plaats van slapen.

Je zult dus streng voor jezelf moeten zijn! Het gemakkelijkste is om jezelf voor te houden een maand lang een netjes slaapritme aan te houden. Houd ook eens een slaapdagboek bij.

Je zult waarschijnlijk al snel merken dat je je overdag een stuk beter voelt en minder last hebt van slaapproblemen, vanaf dat moment wordt de motivatie een stuk groter om op tijd te gaan slapen.

3. Ontstressen

mediteren

Ga eerder op de avond een lesje mindfulness of yoga doen, dat kan gewoon in je huiskamer door middel van een YouTube-filmpje.

Heb je mentaal erg veel last van dingen die je overkomen, ga dan eens met de huisarts of psycholoog praten.

Ondervind je veel stress van je werk, denk er eens aan om minder te gaan werken of een andere baan te zoeken.

Pieker je ’s nachts veel, maak dan een zorgenlijst waar je al je zorgen op schrijft. Je zult merken dat het makkelijker is om dingen daarna even los te laten.

4. De ideale slaapkamer

rustige slaapkamer

Het volgende punt waarop je je nachtrust kunt bevorderen is het creëren van ideale slaapomstandigheden, oftewel je slaapkamer.

Het is belangrijk dat het relatief stil is op je slaapkamer, is dat het niet, overweeg dan oordoppen.

Ook moet je comfortabel kunnen slapen, mogelijk is het slim om te investeren in een nieuw bed, ergonomisch topmatras en/of hoofdkussen.

Ook kun je je matras een keer omdraaien als je dat niet regelmatig doet, zo heb je een verse kant die nog niet doorlegen is en verschoon je bed wekelijks!

Verder is het belangrijk dat je je slaapkamer alleen voor slaapkamerdingen gebruikt, dus slapen en seks. Als je slaapkamer ook bijvoorbeeld je kantoor is is de kans groot dat je bij het in slaap vallen aan werkdingen gaat denken en dat wil je niet!

En het is belangrijk dat je slaapkamer een beetje opgeruimd is, ook een rommelige kamer kan je onrustig maken voor je naar bed gaat.

Het prettigste is als je een schemerlampje in je slaapkamer hebt. Veel licht voordat je wil gaan slapen remt de aanmaak van melatonine, dus zorg dat je je slaapkamer zo donker mogelijk houdt.

Zorg ook dat je niet aan te veel licht wordt blootgesteld in je badkamer!

Daarnaast moet je slaapkamer niet te warm zijn, de ideale slaapkamertemperaruur is 16 tot 18 graden. Zet dus lekker dat raam open of zorg in de zomer voor verkoeling via een ventilator of airco. [11]

5. Eten en drinken

gezond eten

Zorg dat je tot drie á vier uur voor het slapen geen alcohol meer drinkt en zorg dat je na 16.00 ’s middags geen cafeïnehoudende koffie of energydrink meer drinkt. Vermijd ’s avonds eten met veel histaminen, zoals kaas wijn en nootjes en zorg dat je geen grote maaltijd meer nuttigt laat op de avond.[12]

Heb je trek wanneer je gaat slapen, eet dan een crackertje of een boterham. Drink ook niet te veel water of thee voor je gaat slapen, anders moet je er ’s nachts vaker uit om te plassen.

6. Stel een slaapritueel in

slaapritueel

Iedere dag het volgen van een slaapritueel is een supergoede manier om je lichaam aan te leren dat je binnenkort naar bed gaat.

Een uur voor je naar bed gaat gaan alle schermen al uit, fel licht remt de aanmaak van melatonine en maakt je minder slaperig.

Vervolgens doe je iedere dag in dezelfde volgorde een aantal activiteiten voor je gaat slapen.

Bijvoorbeeld een klein kopje kamillethee drinken, even wat opruimen en de spullen voor de volgende dag klaarzetten, tandenpoetsen.

Vervolgens ga je naar een zacht verlichte kamer nog een ontspannend boekje lezen of een kruiswoordpuzzel maken en je merkt vanzelf dat je na vijf of tien minuten niets liever wil dan het licht uitdoen en lekker gaan slapen.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Conclusie: onrustig slapen is op te lossen

Het kan zeer ontwrichtend zijn als je regelmatig onrustig slaapt, zeker als je niet goed weet wat de oorzaak ervan is.

In dit artikel zijn meerdere oorzaken genoemd, maar die hoeven niet altijd aanwezig te zijn. Je lichaam is helaas namelijk geen klok.

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt veranderen rondom je slaap, zodat de kans het grootste is dat je makkelijk in slaap valt.

Probeer eens een maand de ideale slaapomstandigheden te creëren, je zult versteld staan van hoeveel beter je zult slapen.

Heb je nog steeds slaapproblemen, neem dan contact op met je huisarts of bekijk de Perfect slapen in 7 stappen methode van William. Hij heeft al duizenden mensen die dachten dat ze nooit meer goed konden slapen geholpen. Meer weten? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL